Er vol voor gaan…

De andere kant van ‘klein en gevoelig’ ontdekken

Ik hou erg van verstilling in improvisaties. Van kleine, gevoelige en intieme scenes.
Maar “de andere kant” is net zo fijn. Dat je ongeremd vol de scene in gaat. Grote emoties, meeslepend, open, met humor en vol vuur. Dat is ook een hele lekkere kant van improviseren.

Eva en Margôt improviseren in het moment

Het is heerlijk als het je als speler lukt om je helemaal onder te dompelen in een scene. Ik kwam
deze improvisatie tegen van het programma “De Vloer Op”. Wellicht ken je het tv-programma. Daar improviseren acteurs en actrices scenes met minimale informatie, die ze kort van te voren krijgen.

Eva van der Gucht en Margôt Ros spelen hier in een absurde situatie, die zich blijft ontwikkelen en… belangrijk,  ze gaan er vol voor. Dat levert een prachtige scene op en een hoop lol aan de kant.

Niet weten waar je uitkomt… en het toch doen!

Kun je zien waar ze er allebei nog net even extra voor gaan? Zich juist niet terugtrekken, omdat het misschien wel raar zou kunnen zijn, of het misschien niet klopt of omdat je gewoon nog niet weet waar het heen gaat… en het dan toch doen?

De stroom op gang houden is te leren

Wat Eva en Margôt als de beste kunnen is de stroom van het verhaal op gang houden. Ze spelen hun eigen verhaallijn, maar staan ondertussen open voor dat wat er bij de anderen gebeurt… en nemen dat mee in hun eigen spel. Dat kun jij ook leren. Goed nieuws, toch?

Niet bedenken, maar laten ontstaan

Die openheid, noem het voor mijn part gevoeligheid, is te ontwikkelen. Andere dingen die ze daarbij doen is ‘ja zeggen’ op eigenlijk ieder spelaanbod van de ander, maar ook op hun eigen spelimpulsen.

Kijk maar naar het begin, waar Margôt iets over een kanariepietje zegt en Eva dat meteen overneemt en daar “Rob de Nijs” aan toevoegt. Zonder dat ze kan weten waar het heen gaat, om uiteindelijk huilend “ritme van de regen” te zingen. Dat kun je niet bedenken, maar alleen laten ontstaan. En dat is heerlijk om naar te kijken en zeker om te doen.

Krijg je zin om te spelen?

Groot of klein spel? Meeslepend of klein intiem? Het komt allemaal voorbij in de improvisatieweek deze zomer.

Dus als je zin hebt gekregen om jezelf onder te dompelen in een week vol spel en plezier, wees dan welkom. Lees verder over de improvisatieworkshop…