Cursus Beeldhouwen in Frankrijk

cursus beeldhouwen Frankrijk
vrouw hakt in steen

Data
18 juli – 25 juli 2020
25 juli – 1 augustus 2020
1 – 8 augustus 2020

Een week beeldhouwen geeft je rust en energie

Beeldhouwen doe je niet zo maar even. Vaak heb je het gereedschap en materiaal niet in huis. Of ontbreekt het aan ruimte of tijd. Goed nieuws, dat is er allemaal wel op Ouroubouros.

Deze hele week staat in het teken jouw creativiteit en je hoeft niets anders te doen dan te genieten van het hakken in steen. Meld je aan, alles is namelijk al voor je geregeld.

Van beginner tot meer ervaren, iedereen is welkom

Je hebt geen ervaring nodig voor het werken in steen. Het materiaal leent zich goed om onderzoekend te werken. Op de eerste dag leer je spelenderwijs de basistechnieken. Hiermee kun je eenvoudig zelf aan de slag.

Elke dag ga je aan de slag met hakken, vijlen en schuren onder de begeleiding van Ron Katzenbauer. Je wordt door hem op weg geholpen in de opstartfase, zodat je daarna alle ruimte hebt om zelfstandig door te werken.

Is de basis-techniek en -houding binnen 1 dag aan te leren?

Ja hoor, hakken, vijlen en schuren in steen is niet ingewikkeld. De echte kunst van het beeldhouwen vergt natuurlijk meer aandacht.

Maar er is voldoende tijd en ruimte om te genieten van het hakken en het maken van een eigen werk. De vele beelden van onze gasten in het fotoalbum Beeldhouwen zijn het bewijs.

Je leert het proces van beeldhouwen kennen

Je gaat namelijk precies andersom aan de slag dan je gewend bent. Bij andere creatieve vormen, zoals tekenen, schilderen of mozaïeken voeg je iets toe, maar met beeldhouwen hak je iets weg om een vorm te maken.

Ook werk je van buiten naar binnen en van grof naar fijn. Voor elke fase gebruik je steeds ander en fijner gereedschap.

We bespreken op dag 1 je wensen en ideeën

Je zoekt naar aanleiding van je wens een geschikte steen uit. We leren je de basishaktechnieken en -houdingen aan. Deze zijn nodig zodat je geen blessures krijgt.

Je zult snel merken dat je door simpele oefeningen al tot mooie resultaten kan komen. Vanaf dag 2 ben je zelfstandig aan het werk en is er de hele middag begeleiding in de buurt.

Er is alle tijd om te genieten van hakken in steen

We bespreken regelmatig elkaars werk. Op deze manier leer je veel van elkaar.

Wil je meer tijd besteden aan je creativiteit en ook in de ochtend aan de slag? Dat is geen probleem, neem alle tijd en ruimte die je wilt! Volg je eigen flow.

Proef de sfeer op Ouroubouros…

Data 2020
18 juli - 25 juli (ochtend)
25 juli - 1 augustus (ochtend) Nog 3 plekken
1 - 8 augustus (middag)

Prijs
Deze vakantie is vanaf E 645,- te boeken.
2e workshop in dezelfde week - E 100,- extra 

Inclusief
– Beeldhouwworkshop
– 7 overnachtingen
– 3 maaltijden per dag

Overnachten Prijs
Eigen tent645,-
Ouroubouros tent (basistent met lattenbodem en matras)695,-
Ouroubouros tent extra (Luxe tent met echt bed en matras)745,-
3-persoonskamer745,-
2-persoonskamer 845,-
1-persoonskamer945,-

Beddengoed en handdoeken
Eigen tent- zelf matras, beddengoed en handdoeken meenemen.
Ouroubourostent basis – ruime 1-persoonstent met lattenbodem en matras. Zelf beddengoed en handdoeken meenemen.
Ouroubourostent extra- zeer ruime 1-persoonstent, zelfs voor 2 personen geschikt, hoog genoeg om in te staan, met bed en matras. Beddengoed en handdoeken aanwezig.

2e workshop in dezelfde week
Het is mogelijk om in de zomer een 2e workshop in dezelfde week te volgen. Je kunt dit aangeven bij je check of boeking. Je betaalt hier maar E 100,- extra voor. Deze optie geldt niet voor de workshops in het voor- of najaar.

Partner wil mee, maar geen workshop!
Het is mogelijk om samen met je partner te komen. Ook wanneer hij/zij geen behoefte heeft aan een workshop. Je partner betaalt E 100,- minder dan de genoemde prijs. Tijdens de vakantie is het altijd mogelijk om te kijken of er wel behoefte is.

Inhoud van de workshop
Zondag – ideeen bespreken, steen uitzoeken, basistechniek aanleren, grof hakken
Maandag – basistechniek verbreden, zelfstandig aan steen werken, grof hakken
Dinsdag – zelfstandig aan steen werken, hakken, raspen en vijlen
Woensdag - vrij
Donderdag – zelfstandig aan steen werken, raspen, vijlen en schuren
Vrijdag – Beeld afwerken, afsluiting met diner en beeldenroute

Begeleiding in het open atelier Deze workshopweek is opgezet in de vorm van een open atelier. Dat wil zeggen dat je in het begin van de workshop begeleidt wordt in het ontwikkelen van je idee en in het aanleren van de basistechnieken.

Zelfstandig aan het werk De dagen daarna ben je steeds meer zelfstandig aan het werk. De docent is de hele tijd aanwezig om je stap voor stap verder te helpen. Zodat jij aan het einde een mooi kunstwerk mee naar huis kunt nemen.

Steensoorten om uit te kiezen
De stenen variëren in grootte. De gemiddelde maten zijn: hoogte 30cm, breedte 30, diepte 40 cm. De stenen kunnen van 12 tot 35 kilo wegen. Er zijn verschillende soorten stenen aanwezig, van middelhard tot hard.

Albast
Albast is een halfharde steen en laat zich makkelijk bewerken door middel van hakken, raspen, schuren en polijsten. De kleuren variëren van wit, blauwgrijs en karamel.

Frans kalksteen
Deze steen wordt als blok geleverd en is iets harder dan albast, maar goed in te hakken. Hij wordt glad, maar niet glanzend. Belangrijk, er zijn geen breuklijnen in de steen.

Serpentijn
Serpentijn is goed te bewerken. Na het schuren en polijsten krijgt de steen een prachtig glad oppervlak. De kleuren variëren van zwart, bruin, grijs tot groen.

Pakistaans speksteen
Deze steensoort heeft een hoog talkgehalte en voelt wat zeepachtig aan. De steen is hard genoeg om in te hakken, te raspen, zagen en schuren. Speksteen is niet geschikt voor buiten.

Hoeveel ben je kwijt aan materiaalkosten?
De stenen kosten tussen de E 20,- en E 65,- per stuk. Gebruik van beeldhouwgereedschap kost E 5,- per week.

Mag je zelf een steen meenemen?
Ja hoor, dat is prima.

Ron Katzenbauer
Afgestudeerd in 1993 als kostuum- en decorontwerper. Hij is thuis in verschillende disciplines en heeft een goed oog voor vorm, kleur en verhoudingen. Zijn focus ligt op het stimuleren van de creatieve stroom en het begeleiden van het creatieve proces als onderdeel van persoonlijke bewustwording.

“Ik geniet elke keer weer van de creatieve energie op Ouroubouros. Ik voel mij als een vis in het water, zeker als ik zie dat iedereen geniet van onze sfeer. Als docent geeft het veel voldoening om samen met de deelnemers op pad te gaan. Ik verbaas mij elke keer weer welke creatieve en persoonlijke stappen er in een week gemaakt kunnen worden.”

"Lieverds, Wat heerlijk, een week beeldhouwen. Nog nooit eerder gedaan en van iedere minuut genoten. Heerlijk meditatief hakken, schaven, meer hakken en bij schaven en een resultaat waar ik trots op ben.

Leuke groep, heerlijk eten, gelachen, uitgewisseld, prachtige plek en een groot welkom hier. Van de geplande wandelingen ’s middags is niets terecht gekomen, stond ik ook weer gewoon te hakken en te schaven. En dan nu het allerbeste: ik heb nóg een week, heerlijk!

Helga, 55 jaar, trainster

"Onwijs fijne week gehad! Heb genoten van de vrijheid en de ruimte, hier en de omgeving, maar ook van de vrijheid en ruimte die ik van Ron, Frank en de rest van “de crew” kreeg.

Heerlijk om mijn eigen tijd en energie te kunnen indelen/verdelen. Beeldhouwen was fijn om te doen. Wat een rust geeft dat! Er gaat een mooi beeld, een stel billen, mee naar huis! Dank en heel veel liefs,

Met(te), 20 jaar, student Rietveld Academie

Massage
Tijdens deze week kun je jezelf verwennen met een ontspanningsmassage. Kies uit een oliemassage of een shiatsu-massage.

Rek & Stretch in de ochtend
Elke ochtend voor het ontbijt kun je gratis meedoen met de wakkermaak-oefeningen. Het zijn simpele zachte oefeningen om langzaam wakker te worden en fris de dag te starten.

Ook zonder ervaring kun je deze week meedoen aan deze workshop.

Kies voor deze creatieve vakantie

*als je een week lang alle aandacht voor jouw creativiteit wilt
*ontdek wat beeldhouwen inhoudt
*creëer je eigen stenen beeld
*ontspan aan en in het zwembad, midden in de natuur en door veel te lachen!
*en laad je tegelijkertijd op met nieuwe energie…

PRAKTISCHE INFO >>>